Σωστή Διατροφή των ψαριών

Η τροφή θα πρέπει να παρέχει στα ψάρια όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να φτιάξουν το σώμα τους (πρωτεΐνες) και  την ενέργεια που χρειάζονται  για την ομαλή λειτουργία τους (από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια).
Ταΐζοντας ένα ψάρι σωστά εξασφαλίζουμε ότι θα μεγαλώσει ικανοποιητικά, θα αντιμετωπίσει ευκολότερα τις ασθένειες και θα  αναπαραχθεί με μεγαλύτερη επιτυχία.
Η ποιότητα και η ποσότητα είναι δυο βασικές έννοιες στο τάισμα των ψαριών.
Όποιος ασχολείται  με ενυδρεία πρέπει να μάθει να αποφεύγει το υπερβολικό τάισμα και να
Παρέχει στα ψάρια ποικιλία τροφών.

Λαμβάνοντας υπόψη  τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών και τις διαιτητικές τους απαιτήσεις τα χωρίζουμε σε 3 βασικές κατηγορίες.

  • Σαρκοβόρα ή σαρκοφάγα, τα οποία τρέφονται με σκουλήκια, μαλακόστρακα, έντομα ή άλλα ψάρια
  • Φυτοφάγα, με μια δίαιτα που βασικά αποτελείται από φυτική ύλη (φυτά, άλγη) την οποία αλέθουν ή γδέρνουν με τα δόντια τους.
  • Παμφάγα, τα οποία έχουν ένα ευρύ διαιτολόγιο καθώς τρέφονται εξίσου με ζωική και με φυτική ύλη.

Στην πράξη οι δίαιτες δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστούν.
Στο φυσικό περιβάλλον τα ψάρια τρώνε ότι βρίσκουν και μερικές φορές ένα φυτοφάγο μπορεί να φάει μικρά ζώα που βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στα φυτά που συνήθως αποτελούν τροφή του.
Τα σαρκοβόρα ψάρια βασικώς χρειάζονται πρωτεΐνες και λιπίδια ενώ τα φυτοφάγα έχουν ειδική ανάγκη από υδατάνθρακες και τα παμφάγα απαιτούν μια μίξη από όλα τα παραπάνω.
Έχοντας υπόψη το όριο δυνατοτήτων αυτών των εννοιών  και οι τρεις δίαιτες μπορούν να βρεθούν ανάμεσα σ’αυτές που παρέχονται στα ψάρια ενυδρείου παρόλο που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δίαιτας και θα πρέπει να περιέχονται στη δίαιτα ειδικά μέσω της παροχής φρέσκιας ή ζωντανής τροφής.
Η παροχή μιας ευρείας γκάμας τροφών διεγείρει και ενισχύει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κατοίκων του ενυδρείου και δυναμώνει την αντίσταση τους σε ασθένειες .
Η σωστή διατροφή των ψαριών είναι η καλύτερη πρόληψη ενάντια σε απογοητευτικά αποτελέσματα και έλλειψη επιτυχίας.